Societati

Articole

Imprimare

Crapul ecologic

Acvacultura ecologica a crapului in iazuri si helestee poate fi considerata una dintre cele mai sustenabile modalitati de productie a hranei de origine animala. Aceasta se datoreaza in principal modului de hranire al crapului, care la densitati mici utilizeaza din plin hrana naturala oferita de bazinul piscicol (viermi, larve, moluste, alge, plante) carnea sa capatand astfel un gust deosebit, datorita preferintelor sale pentru bazinele piscicole naturale cu fundul din pamant natural, precum si din cauza cerintelor mai mici fata de continutul in oxigen al apei (comparativ cu alti pesti).

Cresterea crapului in policultura cu speciile de ciprinide asiatice (novac, sanger, scoicar, cten) sau cu sturioni si pesti rapitori da posibilitatea practicarii unei acvaculturi integrate pe diverse nivele trofice, ceea ce duce in final la obtinerea unei productii variate de peste si la evitarea poluarii organice a apei si a eutrofizarii.

Imprimare

Imbunatatirea sustenabilitatii ecologice in acvacultura

Acvacultura, ca si celelalte practici de productie alimentară si industrială, se află în fata provocării dezvoltării sustenabile. Acvacultura va continua să joace un rol important în productia mondială de peste pentru a îndeplini cererea în crestere la nivel mondial de produse pe bază de peste.

Disponibilitatea limitată a resurselor naturale si costurile în crestere cu energia, subliniază necesitatea de a face acvacultura să devină mai sustenabilă. Industria acvaculturii lucrează deja pentru atingerea acestui deziderat, dar mai rămâne încă o cale lungă de făcut. În comparatie cu alte sisteme de productie animală, acvacultura se află sub o presiune specială să devină mai sustenabilă pentru că se foloseste de resurse naturale cum sunt apa dulce, terenurile umede, zonele de coastă si de asemenea de capturarea de peste pentru producerea de hrană sau împrospătarea stocului.

Mai multe articole...