Societati

Imprimare

Agricultura ecologica

  "Agricultură ecologică” este un termen protejat şi atribuit de Uniunea Europeana României pentru definirea acestui sistem de agricultură si este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu dezvoltarea si conservarea mediului inconjurator.

Imprimare

Cadrul institutional si acte normative privind agricultura ecologica

agricultura ecologicaObiectivele, principiile şi normele aplicabile producţiei ecologice sunt cuprinse în legislaţia comunitară şi naţională din acest domeniu. Aceste norme, alături de definirea metodei de producţie în sectorul de producţie vegetală, animalieră şi de acvacultură reglementează şi următoarele aspecte legate de sistemul de agricultură ecologică: procesarea, etichetarea, comerţul, importul, inspecţia şi certificarea.

Prevederile privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică, stabilite în Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 sunt foarte precise şi au în vedere oferirea încrederii depline a consumatorilor în produsele ecologice, ca produse obţinute şi certificate în conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie şi certificare.

Imprimare

Turismul ecologic

Turismul ecologic este unul dintre cuvintele intrate recent în vocabularul nostru, şi pe care, folosindu-l din ce în ce mai des, nu-l mai înţelegem uneori pe deplin. De altfel această noţiune încă îşi caută o definiţie cât mai completă, cât mai aproape de aria activităţilor pe care le acoperă practic. Cel mai ades este preferată formula “turism care nu dăunează naturii”.

Turismul ecologic sau ecoturismul ne invita sa ne bucuram de frumusetea naturii pure, ne propune o întoarcere la origini, o detasare de viata de zi cu zi, de praful din jurul blocului. Este o lectie de viata ce induce o stare de spirit cu totul noua fata de ceea ce resimtim în cotidian.In special locuitorii marilor orase cauta zonele cu turism ecologic unde se pot detasa complet de ritmul trepidant al vietii de zi cu zi.

Imprimare

Piata produselor ecologice in Uniunea Europeana

produse ecologiceDiferite studii realizate asupra consumului de “produse bio” în ţările Uniunii Europene, ne arată nivelul de consum al acestor produse, situat între 3 şi 13% în cazul consumatorilor permanenţi şi între 23 şi 53% în cazul consumatorilor ocazionali.

Dezvoltarea pieţei produselor bio în ţările Uniunii Europene are la baza mai mulţi factori:

*Existenţa unor filiere de producţie, transformare şi comercializare organizate

*Existenţa unei pieţe potenţiale neacoperite de producţie

“Produsele bio” se regăsesc pe piaţă alături de produsele convenţionale şi alături de produse cu o “imagine bio” precum produsele fermier, produsele curate (agricultura integrată) produsele dietetice şi produsele cu label roşu. “Produsele bio” sunt relativ bine cunoscute în Uniunea Europeană. Un studiu realizat de către Daquet arată că 37,7% dintre consumatori, dau o definiţie exactă unui produs bio iar 21,3 % dau o definiţie apropiată. Datorită diferenţei mari de preţ dintre “produsele bio” şi cele convenţionale, diferenţă situată între 110 şi 350% putem vorbi de o segmentare a pieţei produselor bio.

Imprimare

Etichetarea produselor ecologice

Atunci când consumatorii aleg să cumpere produse ecologice, ei trebuie să ştie că primesc exact acel produs pentru care au plătit. Sigla şi sistemul de etichetare ecologic reprezintă mecanismul ce face posibil acest lucru.

Producţia şi comercializarea produselor pe piaţa ce poartă etichete şi sigle UE specifice modului de producţie ecologic urmează un proces strict ce trebuie urmat întocmai. Atât producătorii cât şi procesatorii trebuie să respecte tot timpul regulile specifice precizate în Regulamentul UE. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor inspecţii din partea organismelor sau autorităţilor de inspecţie UE, pentru a se asigura că fermierii respectă legislaţia în vigoare privind produsele ecologice.