Societati

Imprimare

Laptele ecologic

Din ce in ce mai multi consumatori din Uniunea Europeana cauta produsele lactate bio pe rafturile magazinelor. Asta deoarece o serie de studii stiintifice confirmă superioritatea produselor bio (organice) asupra celor non-organice din punctul de vedere al impactului pe care-l au asupra starii de sanatate.

Nutriţioniştii susţin că laptele produs în condiţii ecologice conţine niveluri mai mari de nutrienţi şi vitamine faţă de cel nonorganic. E foarte bogat în acizii graşi esenţiali omega 3 şi vitamina E. Beneficiile laptelui bio pot fi explicate prin modul în care sunt hrănite animalele. Acestea au o dietă naturală într-o măsură mai mare, fiind hrănite cu iarbă proaspătă sau furaje

Imprimare

Gradinaritul ecologic

Gradinaritul ecologic este un mod de a gradinari incat sa protejam natura si sa ne hranim sanatos. Gradina ecologica este solutia excelenta care asigura legume si fructe sanatoase fara reziduuri toxice, pe tot parcursul culturii.

O gradina ecologica incepeti sa o realizati prin imbunatatire insusirilor solul. Gradinarii trebuie sa adauge materie organica in sol, in mod regulat, in scopul de a mentine o fertilitate ridicata. De fapt, compostul este esential pentru sanatatea si bunastarea plantelor cultivate ecologic.Compostul poate fi obtinut din deseuri vegetale (ramurele, frunze moarte, ierburi) si resturi din bucatarie, precum coaja fructelor si a legumelor. Acest amestec poate fi depus in gramada intr-un colt inutilizat al gradinii. Va trebui sa-l uzi si sa-l aerezi regulat pentru a-l face omogen si suplu. Dupa cateva luni, compostul e gata sa fie raspandit pe pamant. Solul ideal are o culoare inchisa, miros placut si este plin de rame.

Imprimare

Crapul ecologic

Acvacultura ecologica a crapului in iazuri si helestee poate fi considerata una dintre cele mai sustenabile modalitati de productie a hranei de origine animala. Aceasta se datoreaza in principal modului de hranire al crapului, care la densitati mici utilizeaza din plin hrana naturala oferita de bazinul piscicol (viermi, larve, moluste, alge, plante) carnea sa capatand astfel un gust deosebit, datorita preferintelor sale pentru bazinele piscicole naturale cu fundul din pamant natural, precum si din cauza cerintelor mai mici fata de continutul in oxigen al apei (comparativ cu alti pesti).

Cresterea crapului in policultura cu speciile de ciprinide asiatice (novac, sanger, scoicar, cten) sau cu sturioni si pesti rapitori da posibilitatea practicarii unei acvaculturi integrate pe diverse nivele trofice, ceea ce duce in final la obtinerea unei productii variate de peste si la evitarea poluarii organice a apei si a eutrofizarii.

Imprimare

Imbunatatirea sustenabilitatii ecologice in acvacultura

Acvacultura, ca si celelalte practici de productie alimentară si industrială, se află în fata provocării dezvoltării sustenabile. Acvacultura va continua să joace un rol important în productia mondială de peste pentru a îndeplini cererea în crestere la nivel mondial de produse pe bază de peste.

Disponibilitatea limitată a resurselor naturale si costurile în crestere cu energia, subliniază necesitatea de a face acvacultura să devină mai sustenabilă. Industria acvaculturii lucrează deja pentru atingerea acestui deziderat, dar mai rămâne încă o cale lungă de făcut. În comparatie cu alte sisteme de productie animală, acvacultura se află sub o presiune specială să devină mai sustenabilă pentru că se foloseste de resurse naturale cum sunt apa dulce, terenurile umede, zonele de coastă si de asemenea de capturarea de peste pentru producerea de hrană sau împrospătarea stocului.

Imprimare

Pesticidele ecologice

Nu existã nici un dubiu cã pesticidele ecologice reprezinta o cale de succes în combaterea integratã, ce nu trebuie uitatã de nici un specialist horticol. Dacã ar fi sã ne gândim cã din cele aproximativ 250 000 de specii ale regnului vegetal doar câteva dintre acestea sunt cunoscute, sau mai bine zis inventariate ca si ingrediente de baza pentru obtinerea pesticidelor ecologice, perspectivele sunt promitatoare.

Dacã ar fi sã sintetizãm avantajele pesticidelor ecologice, acestea ar fi:

– majoritatea plantelor folosite ca si pesticide ecologice sunt cunoscute de cãtre fermier, identificarea acestora fiind usoarã;

– adeseori aceste plante folosite la prepararea pesticidelor ecologice sunt si plante medicinale importante;