Imprimare

Oua de Paste vopsite ecologic

Probabil cel mai important simbol al Pastelui este incondeiatul oualor. Mai demult, ouale erau vopsite in culori vegetale, astazi se folosesc mai mult cele sintetice, chimice, daunatoare nu doar sanatatii noastre, ci si mediului inconjurator.

Pe piata exista o multime de vopseluri pentru oua, de la vopsea ce se foloseste la rece si vopsea ce se foloseste la cald la creioane speciale si vopsea crema. Ca alternativa la vopselele din comert, putem utiliza legume, condimente sau fructe.

Vopsirea naturala a oualor folosind legume proaspete sau conservate, condimente, fructe nu necesita multe cunostinte sau experienta, necesita cel mult trei ingrediente si ofera posibilitatea de a incerca noi combinatii pentru rezultate surprinzatoare.

Exista doua metode ecologice de vopsire :

- se foloseste apa rece, 2 lingurite de otet si agentul de vopsire obtinut in urma fierberii plantei in apa timp de 10-15 minute si racita. Pentru vopsirea la rece, lasati ouale sa stea in vopseaua naturala la frigider 3-4 ore sau peste noapte.

-fierbinte : acelasi lucru dar cu apa fiarta. Pentru foitele de ceapa omiteti otetul. Pentru vopsirea fierbinte, adaugati ouale in oala in care fierbe mixtura colorata, reduceti flacara si lasati sa fiarba inca 15-20 de minute. Daca utilizati varza, adaugati ouale in oala cu vopsea dupa ce se mai raceste.

Pentru obtinerea diferitelor culori, puteti folosi urmatoarele ingrediente:

Rosu – zmeura sau foite de ceapa rosie

Roz – sfecla feliata din conserva (rece)

Albastru – varza rosie (fierbinte apoi rece)

Coral – foite de ceapa aurie

Galben auriu – turmeric (curcuma) (fierbinte)

Maro cald – cafea (fierbinte)

Verde pal – ceai de musetel (fierbinte)

Verde galbui – spanac (fierbinte apoi rece)

Galben pal – morcov (fierbinte)

Gri-violet – afine (fierbinte)

Ruginiu – boia (fierbinte)

Indiferent de metoda de vopsire a oualelor , pentru a obtine rezultate cat mai bune ttrebuie sa tineti cont de cateva sfaturi:

- spalati foarte bine ouale inainte de vopsire, astfel incat sa fie degresate;

- folositi oua care au coaja alba pentru a permite obtinerea unor culori cat mai pastelate;

- adaugati in apa si o lingura de otet, pentru ca acesta fixeaza mai bine culoarea;

- dupa ce ati vopsit ouale, lustruiti-le cu putin ulei sau cu o bucatica de slanina.

Sursa: http://valcenii.ro

http://www.girlsclub.md