Societati

Imprimare

Piscinele ecologice

Prea putini dintre noi stiu ce inseamna apa pura, netratata, nemodificata, nepoluata, intr-o lume in care totul este industrializat, nici macar apa nu mai poate fi simpla, pura si naturala. Peste tot, vedem doar apa tratata, cu adaosuri de substante chimice, si la robinet, si in sticle, si in piscine.

"Miscarea verde" nu mai este o noutate pentru nimeni, astfel ca piscinele ecologice au devenit o necesitate, inlocuind cu succes pe cele clasice.

Construirea piscinelor ecologice a fost experimentata pentru prima oara in Austria, in anul 1985, de catre Peter Petrich si compania Biotop. De atunci, principiul a cunoscut o larga raspandire in Europa continentala, fiind folosit atat pentru locuintele personale, cat si pentru hoteluri sau statiuni. Bazinele de inot mentin echilibrul natural, se curata singure si sunt estetice. In loc sa fie ingrijorati de faptul ca sanatatea le poate fi afectata de clorul din apele tratate chimic (care poate ataca ochii si membrana mucoasa, provocand astm sau congestii nazale), inotatorii se pot simti acum in siguranta, inotand intr-o apa curata si proaspata.

Functionarea piscinelor ecologice este foarte simpla: apa este filtrata, trecand prin mai multe bazine alaturate piscinei, unde diferite culturi de plante, atent selectionate, o curata si o oxigeneaza. Mai intai, apa murdara este "aspirata" de frunze si alte particule mai mari cu ajutorul unor pompe speciale, dupa care, ea trece, prin niste conducte ingropate, dintr-un bazin in altul, pana cand microorganismele sunt "inghitite" de diferitele specii de plante de apa, astfel incat aceasta apa redevine curata si oxigenata.

Seria de avantaje ale construirii unei piscine ecologice nu este deloc scurta.

O piscina ecologica nu foloseste clor pentru dezinfectare. Este una dintre principalele sale calitati. Locul lui este luat de plante care realizeaza filtrarea biologica, eliminand "intrusii" din apa.

Pentru a purifica apa intr-o piscina clasica, este nevoie si de filtrare, proces prin care se elimina impuritatile. Pentru asta se folosesc filtre de mare putere care fac apa sa circule, trecand-o prin sisteme ce retin gunoaiele. Pentru siguranta celor care folosesc piscina ecologica, filtrarea mecanica nu este complet eliminata. Insa acest rol este preluat de plante in proportie de 80%. Restul de 20% se realizeaza prin pompe si filtre cu ultraviolete. Se reduce astfel drastic consumul de energie.

Schimbul de apa din piscinele ecologice se face de doua ori pe an si nu lunar sau saptamanal ca in cazul piscinelor clasice.

Pretul realizarii unei piscine ecologice variaza foarte mult, in functie de marime, design si de gusturile fiecaruia. Insa per total, costurile unei astfel de piscine sunt cu mult sub cele ale uneia clasice, avand in vedere economia de energie si apa.

Si nu in ultimul rand mentionam aspectul estetic. O astfel de piscina este un colt de natura adus in spatiul dumneavoastra. Poate fi plantata cu o serie de specii acvatice decorative, submerse, emerse si plutitoare , poate sa includa si pesti, pentru ca ea este mai mult decat un simplu bazin cu apa. Este un ecosistem care se dezvolta, se curata si se "intretine" singur, foarte asemanator unui lac natural sau unui iaz.

Sursa:http://www.flu.ro

http://www.incasa.ro