Societati

Imprimare

Amprenta ecologica a Romaniei

Amprenta ecologică este un indicator obiectiv ce exprimă sintetic presiunea pe care omenirea o exercită asupra biosferei, prin consum. În crearea amprentei ecologice globale, o mare pondere au: suprafeţele agricole,suprafeţele marine de pescuit, suprafeţele ocupate de construcţii industriale,amenajările de infrastructură, aşezările umane din urban şi rural, suprafeţele destinate depozitării şi neutralizării unor deşeuri, suprafeţele destinate extragerii şi depozitării unor minereuri sau hidrocarburi, suprafeţele despădurite şi cele de curând reîmpădurite ş.a.

Conform Raportului Planeta Vie 2010, consumul de resurse naturale depaseste cu 50 la suta capacitatea de sustinere a Pamantului. In total, amprenta ecologica a omenirii s-a dublat din 1966 pana acum. Aceasta inseamna ca Pamantul are nevoie de un an si jumatate pentru a produce resursele pe care noi le consumam intr-un an.

 

Țările cu o amprentă ecologică mare trăiesc pe „credit” ecologic. Este ca la bancă: banii pe care îi cheltui de pe card nu sunt ai tăi; sunt luați cu credit. În țările dezvoltate, de exemplu, consumul se situează cu mult peste capacitatea de regenerare a Pamântului. Emiratele Arabe, Quatar, Danemarca, Belgia, Statele Unite ale Americii, Estonia, Canada, Australia, Kuweit și Irlanda au cea mai mare amprentă ecologică pe cap de locuitor, conform Raportului Planeta Vie.

La polul opus se află țările slab dezvoltate, în mare parte situate în Asia și Africa. Aici, cererea de resurse și consumul se situează mult sub nivelul din țările bogate.Conform Raportului Planeta Vie, țările cu cea mai mică amprentă ecologică sunt, în prezent, Singapore, Teritoriul Palestinian Ocupat, Iordania, Irak, Haiti, Israel, Republica Coreea, Bangladeș, Jamaica și Kuwait.

Romania are o amprenta ecologica medie de 2.7 hectare pe cap de locuitor – ceea ce inseamna ca fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2.7 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Dar planeta nu ne poate oferi decat 1.8 hectare de teren si apa. Desi impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor mai dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale si stilul de viata depasesc capacitatea de suport a ecosistemelor naturale.

”Rezultatele acestui raport arata ca starea planetei ne priveste si pe noi. De multe ori,  obisnuim sa gandim ca, oricum, suntem mai saraci decat alte tari din Europa si din lume, asa ca dezvoltarea noastra are un impact mic asupra mediului. Fiecare lucru pe care il facem se sprijina pe resursele planetei. Ar trebui sa cream politici  si practici care sa sprijine conservarea capitalului natural pe care il avem si sa ajute la refacerea mediului in zonele in care l-am distrus. 17% din teritoriul tarii se afla in arii naturale protejate, fara nici un fel de sustinere din partea Guvernului Romaniei. Spatii verzi din orase si zone naturale de importanta europeana sunt distruse de investitii ilegale. Acestea sunt unele din lucrurile la care ar trebui sa ne uitam”, a declarat Luminita Tanasie, Directorul WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

 

http://think.hotnews.ro

http://romania.panda.org