Societati

Imprimare

Eco, bio, eco-friendly

Cei mai multi vorbesc despre alimentatia sanatoasa si intoarcerea in sanul naturii folosind o gama variata de termeni: bio, eco, natural, organic, domestic, local, facut in casa s.a.m.d. Exista insa o mica diferenta intre cateva dintre aceste categorii. Atunci când un produs primeşte certificatul, respectiv eticheta “bio”, acest lucru prespune, conform legii, că acel produs a fost obţinut doar din resurse naturale, fără a fi prelucrat şi fără a i se adăuga pesticide, hormoni de creştere, feritilzatori sintetici, respectiv fără a se fi utilizat bioenergie sau radiaţii ionice în procesul de fabricare. În plus, un produs bio trebuie să provină de pe un teren care a fost ferit de pesticide şi îngrăşăminte chimice cel puţin 3 ani.

 

Aceste produse trebuie să conţină 95% ingrediente naturale sau care provin din agricultura biologică.Cât priveşte termenul “natural”, întâlnit adesea pe etichetele cosmeticelor, acesta nu a fost definit legislativ în parametri foarte stricţi. Astfel, termenul “natural” poate fi întâlnit şi pe cutii de creme care au doar 5% ingrediente naturale şi 95% ingrediente chimice.

In Statele Unite ale Americii, Departamentul de Agricultura defineste prin “produse organice” ceea ce la noi este bio si eco la un loc. Prin urmare, produsele care nu au niciun aditiv artificial, nicio urma de E-uri, nici organisme modificate genetic si au 95% ingrediente organice sunt etichetate drept produse organice. Sub acest procent, produsele sunt denumite ca avand doar in continut ingrediente organice.

Produsele eco-friendly sunt produse destinate să minimalizeze efectele negative asupra mediului în timpul procesului de fabricare. Şi tot referitor la produsele cosmetice, un alt element de care putem ţine cont atunci când facem selecţia acestora este şi impactul pe care poate să-l aibă respectivul produs asupra mediului, precum şi dacă a fost testat pe animale. În mod obişnuit, pe ambalajele produselor care nu au fost testate pe animale poate fi întâlnit un simbol care să ateste acest lucru.

Cititi asadar etichetele produselor inainte sa le achizitionati si cautati informatii despre efectul asupra mediului inconjurator, simboluri care sa ateste provenienta bio sau eco si alegeti in consecinta.

 

Sursa

http://www.ecuisine.ro

http://www.econews.ro