Societati

Imprimare

Turismul ecologic

Turismul ecologic este unul dintre cuvintele intrate recent în vocabularul nostru, şi pe care, folosindu-l din ce în ce mai des, nu-l mai înţelegem uneori pe deplin. De altfel această noţiune încă îşi caută o definiţie cât mai completă, cât mai aproape de aria activităţilor pe care le acoperă practic. Cel mai ades este preferată formula “turism care nu dăunează naturii”.

Turismul ecologic sau ecoturismul ne invita sa ne bucuram de frumusetea naturii pure, ne propune o întoarcere la origini, o detasare de viata de zi cu zi, de praful din jurul blocului. Este o lectie de viata ce induce o stare de spirit cu totul noua fata de ceea ce resimtim în cotidian.In special locuitorii marilor orase cauta zonele cu turism ecologic unde se pot detasa complet de ritmul trepidant al vietii de zi cu zi.

 

Ecoturismul a existat dintotdeauna, adica de când a aparut turismul, dar nu a fost constientizat. Poate s-a manifestat, pentru început, înca din secolul  XIX prin  Parcul Yellowstone creat în SUA, având ca scop protectia mediului natural înconjurator ("environmentul"). O prima structurare conceptuala a ecoturismului poate fi luata în calcul în anii din jurul lui 1970 prin anumite forme asociative care au început sa apara, ca si prin miscarile contestatare fata de societatea de consum (ex. hippie). Budowski se pare ca a inventat notiunea de ecoturism, ca o opozitie între turismul de masa si turismul respectuos fata de natura, care sa nu mai fie distructiv, ci constructiv (Devellis E.,2006).

În prezent, ecoturismul a devenit o activitate economica, ce are mai multe sinonime, mai mult sau mai putin identice: turismul verde, turismul solidar, turismul echitabil, turismul responsabil, turismul durabil s.a., turism care în principiu se practica în arii protejate. Prin constientizarea mai temeinica a turistilor care accepta sa calatoreasca catre astfel de destinatii, autoritatile din tarile cu specii pe cale de disparitie spera sa obtina o mai larga simpatie a publicului international pentru aceste animale, astfel putandu-se apoi obtine si sponsorizari importante, dar de asemenea putandu-se opri declinul altor specii odata ce oamenii inteleg cat de important pentru noi toti este un asemenea obiectiv.

In ecoturism, ca si in turismul de aventura si cel natural sau în cel solidar, natura este în centrul atentiei, iar toate aceste  forme de turism sunt orientate spre natura. Toti actorii implicati în ecoturism, dar si mediul înconjurator, trebuie sa beneficieze de aceasta activitate turistica pe termen lung.

Ecotourismul limiteaza impactul negativ asupra mediului natural si socio-cultural, favorizand protectia zonelor naturale prin:

- furnizarea de avantaje economice comunitatilor gazda, organismelor si administratiilor care asigura conservarea zonelor natural;

- crearea unor locuri de munca si implicit a unor surse de venit pentru localnici, oferind astfel avantajul cresterii gradului de constientizare in randul localnicilor si al turistilor privind necesitatea conservarii capitalului natural si cultural.